V.20 (19+1)

Igår gick jag in på min tjugonde graviditetsvecka denna graviditet =) Hann inte uppdatera igår då vi var på en väldigt lyckad hönsbytardag och sålde kaniner (mer om det sen).

Iaf veckans magbild kommer här =)
Bilden kommer från vårdguiden.
 
Så här låg förresten lillan på rutinultraljudet. Huvud neråt och ryggen utåt. Moderkakan i bakvägg den gång. Andra gångerna har jag haft i framvägg men tyckte mig känna fosterrörelser ovanligt tidigt denna gång så misstänkte att den låg bak nu.
 

Vecka 20
Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Info från familjeliv.

 

Just det. När vi var och handlade kläder häromdagen så köpte vi också en ny byrå till bebisen. Blev denna från ikea. Köpte också lite småkorgar att ha i för att ha lite organisation i lådorna. Den kanske kommer upp senare. Då kan jag visa hur det blev =) 

Här är en bild på den från ikea.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0